O projektu Konkurs Kontakt
Početne strana Evropski pokret u Srbiji

07-10.10.2011.
UČENICI IZ PIROTA I VLASOTINCA SE VRATILI IZ NEMAČKE

Pirot, 7. oktobra, Vlasotince 10. oktobra – Đaci ekonomskih srednjih škola Pirota iz Vlasotinca vratili su se iz Nemačke, gde su boravili u sedmodnevnoj poseti svojim partnerskim školama u okviru školskih partnerstava uspostavljenih kroz projekat “Partnerstvo na delu”.

Šesnaestoro učenika Ekonomske škole iz Pirota boravilo je sa svojim profesorima i direktorom do 7. oktobra u poseti partnerskoj školi u gradu Švecingenu, u nemačkoj pokrajini Baden – Virtemberg. U okviru posete, đaci su osmislili i realizovali zajednički školski projekat „Uporedne kulture“. U okviru planiranog programa, učenici su posetili čuveni univerzitetski centar, grad Hajdelberg, grad Manhajm, kao i pogon kompanije „John Deere“ u tom gradu. Poseta je istovremeno nastavak uspešne saradnje uspostavljene među ovim školama, nakon prethodne posete đaka škole “Karl Teodor” iz Švecingena Pirotu, juna ove godine.

Pored njih, u Nemačkoj su boravili đaci i profesori Tehničke škole iz Vlasotinca, koji su se u Srbiju vratili tri dana kasnije. Oni su bili gosti partnerskoj školi “Hugo Ekner”, a kroz ovu jedinstvenu studijsku posetu predstavili su svoju zemlju, grad i školu, upoznali đake svoje partnerske škole i njen obrazovni sistem. Pored toga, zajedno sa nemačkim đacima učestvovali su u radionicama u samoj školi i posetili neke od brojnih kompanija u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu. Između ostalog, obišli su pogon fabrike avio motora MTU, Sparkasse Bodensee banku, ali i Cepelinov Muzej, kao jedan od simbola avijatičarske istorije ovog grada.

Pogledajte Galeriju

02.09.2011.
JESEN PARTNERSTAVA SRPSKIH I NEMAČKIH ŠKOLA

Ove jeseni, zahvaljujući školskim partnerstvima, uspostavljenim u okviru programa „Partnerstvo na delu“, đaci iz najmanje šest srednjih škola iz različitih gradova Srbije imaće priliku da borave u studijskim posetama u Nemačkoj.

Tokom studijskih poseta, učenici imaju priliku da predstave svoje zemlje, gradove i škole, da upoznaju obrazovne sisteme svojih partnerskih škola i posete brojne kulturne znamenitosti. U okviru dosadašnjih poseta srednjoškolci iz Srbije imali su priliku da obiđu i brojne kompanije u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu. Kroz sve ove aktivnosti, sklopljena su mnoga nova prijateljstva i dogovoren nastavak saradnje partnerskih škola.

31.08.2011.
SOMBORSKA ŠKOLA USPEŠNO RAZVIJA PARTNERSTVO SA NEMAČKOM

Srednja ekonomska škola iz Sombora dočekuje 1. septembar sa uspešno izgrađenim partnerstvom sa školom Kaufmännische Schule iz Švabiš Gminda, iz nemačke pokrajine Baden – Virtemberg. Nakon međusobne razmene učenika tokom dve studijske posete, škole planiraju nastavak saradnje i u ovoj školskoj godini.

Tokom sedmodnevnog studijskog boravka u Nemačkoj, od 10. do 17. aprila, grupa od 16 učenika iz Sombora je sa svojim nemačkim vršnjacima zajednički osmislila školski projekat „Interkulturalne kompetencije“ kroz koji su međusobno bolje upoznali jedni druge, svoje škole, gradove i zemlje. Đaci su imali izuzetno bogat program posete, između ostalog, prijem kod gradonačelnika i posetu Štutgartu, gde je učenike ugostio konzul Republike Srbije. Organizovan je i prijem u pokrajinskoj skupštini Baden-Virtemberga, kao i diskusija sa državnim sekretarom, dr Šefoldom. Đake obe škole ugostili su i u Srpskom kulturnom centru Švabiš Gminda, gde su domaćini i gosti nаišli nа srdаčаn priјеm nаših isеlјеnikа.

Somborska škola je u svom gradu ugostila delegaciju od 16 učenika i dve profesorke nemačke škole u povratnoj poseti, održanoj od 9. do 15. maja. Učenici su tom prilikom nastavili zajednički rad i druženje, posetili Apatin, Novi Sad, Frušku Goru i Petrovaradinsku Tvrđavu. Tokom posete, prisustvovali su prijemima kod gradonačelnika Sombora, Nemanje Delića, i posetili Pokrajinski Sekretarijat za obrazovanje u Novom Sadu, gde ih je pokrajinski sekretar, Zoltan Jegeš.

Partnerstvo se, za sada, uspešno razvija, a, prema mišljenjima i đaka i profesora obe škole, ovaj vid saradnje je višestruko koristan. Stoga će uskoro uslediti nove zajedničke aktivnosti.

Pogledajte Galeriju

07.06.2011.
VRANJANCI SE VRATILI IZ NEMAČKE

Grupa od petnaest učenika Ekonomsko-trgovinske škole iz Vranja, u pratnji profesora i direktora škole, boravila je u sedmodnevnoj poseti svojoj partneskoj školi Nell-Brauning-Shule u gradu Rotvajlu, u Nemačkoj pokrajni Baden-Virtemberg od 10. do 16. aprila.

Tokom studisjkog boravka u Nemačkoj, učenici iz Vranja su imali priliku da predstave svoju zemlju, grad i školu, upoznaju đake svoje partnerske škole i njen obrazovni sistem, kao i da obiđu brojne kompanije u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu. Đaci su učestvovali u zajedničkim časovima sa nemačkim vršnjacima, upoznali se sa metodama rada partnerske škole, ali i interaktivnom prezentacijom i projekcijom filma predstavili Vranje, kao i svoju školu. Nakon časova je bio organizovan obilazak Rotvajla i okoline. Takođe, za učenike i profesore iz Vranja je bio upriličen prijem kod gradonačelnika Rotvajla.

Pored toga, oni su tokom ovog putovanja posetili pogon i muzej kompanije Hansgrohe u Štiltahu, kao i muzej kompanije Mercedes-Benz u Štutgartu. Između ostalog, prilikom obilaska Štutgarta, đaci iz Vranja su posetili i srpski konzulat i crkvu u tom gradu. Vrhunac turističkog obilaska okoline su svakako bile i posete vodenom parku Aquasol i zabavnom parku Europa, nedaleko od Frajburga.

Domaćini iz Rotvajla i gosti iz Vranja su sklopili nova prijateljstva i dogovorili nastavak saradnje dve škole, posetom učenika i profesora Nell-Brauning-Shule Vranju, u oktobru ove godine.

Pogledajte Galeriju

02.06.2011.
NEMAČKI ĐACI U PIROTU

Učenici srednje ekonomske škole Carl-Theodor-Schule, iz Švecingena u Baden-Virtembergu, do 3. juna borave u sedmodnevnoj poseti svojoj partnerskoj školi u Pirotu. Kroz projekat „Partnerstvo na delu“, Ekonomska škola Pirot je ostvarila partnerstvo sa ovom školom iz Nemačke, u okviru kojeg će i učenici iz Pirota posetiti Švecingen, u septembru ove godine.

Za učenike je, pored zajedničkog rada na školskim projektima i u školskom birou, organizovan i obilazak Pirota, kao i prijem kod predsednika Opštine. Takođe, nemački đaci i profesori će sa svojim srpskim partnerima posetiti i brojne kulturno-istorijske, duhovne i prirodne znamenitosti Pirota i okoline, među kojima je i međunarodno poznat spomenik prirode „Đavolja Varoš“, a biće upriličen i obilazak grada Niša, Niške Tvrđave i Ćele Kule.

30.05.2011.
FRAJBURŽANI U ŠAPCU

U okviru projekta “Partnerstvo na delu”, deset učenika i dva profesora srednje ekonomske škole Walter-Eucken-Gimnasium iz Frajburga, boravili su u povratnoj poseti svojim partnerima iz Ekonomsko- trgiovinske škole Šabac od 8. do 15. maja 2011. Dve škole su nastavile saradnju započetu u Frajburgu prošle godine, a nemački i srpski učenici su nastavili druženje, ali i rad, kroz zajedničke projektne zadatke. Između ostalog, u okviru zvaničnog programa posete, delegaciju dve škole je primio gradonačelnik Grada Šapca, gospodin Miloš Milošević, a upriličena je i poseta Narodnoj Skupštini Republike Srbije, gde je učenike pozdravila predsedavajuća, gosođa Gordane Čomić, tokom redovnog Skupštinskog zasedanja.

Pored toga, đaci i profesori su posetili arheološko nalazište Sirmijum, Petrovaradinsku tvrđavu, kao i popularnu manifestaciju “Noć muzeja”. Planirani program posete u potpunosti je realizovan uz obostrano zadovoljstvo, a predstavnici dve škole su dogovorili nastavak saradnje i razvoj partnerstva.

Pogledajte Galeriju

17.05.2011.
UČENIKU IZ NOVOG SADA PONUĐEN POSAO U NEMAČKOJ!

Тrinаеst učеnikа, dvа nаstаvnikа i dirеktоr srеdnjе škоlе „Svеtоzаr Мilеtić“ iz Nоvоg Sаdа su bоrаvili u pоsеti pаrtnеrskој еkоnоmskој škоli BBS Wildeshausen. Učеnici iz Nоvоg Sаdа, koji su bili smеštеni u pоrоdicama svојih dоmаćinа, dеtаlјnо su sе upоznаli sа nаčinоm rаdа i оrgаnizаciоnоm strukturоm škоlе, a grupа је оbišlа Vildеshаuzеn i upоznаlа sе sа kulturnо-istоriјskim znаmеnitоstimа оvоg grаdа.

Sudeći prema utiscima učenika i nastavnika, najinterasantnija je bila poseta firmi Dynapac iz Vаrdеnburgа čiji je generalni menadžer јеdnоm učеniku iz Nоvоg Sаdа, kојi је pоkаzао izuzеtnо intеrеsоvаnjе zа rаd firmе, pоnudiо zаpоslеnjе pо zаvršеtku škоlоvаnjа.

Osim turističkih poseta i obilazaka Oldenburga i Bremena tokom posete, učenici su imali priliku da, u povratku, upoznaju i grad Minhen.

Pogledajte Galeriju

09.05.2011.
MERCEDES UGOSTIO UČENIKE IZ VRŠCA

Učenici školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca boravili su u sedmodnevnoj poseti partnerskoj školi u Vilingen-Šveningenu početkom maja. Učenici su bili smešteni u porodicama svojih vršnjaka, učenika partnerske škole KS1 u Vilingenu. Tokom ove jedinstvene studijske posete imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji nemački đaci stiču stručno obrazovanje, učestvujući u zajedničkim projektima sa đacima škole KS1 i posećujući kompanije u kojima nemački đaci imaju praksu. Pored toga, vršački đaci su posetili i Mercedesov pogon u Sindelfindenu, Mercedesov Muzej u Štutgartu, i turistički obišli grad Frajburg.

Pogledajte Galeriju

09.05.2011.
UČENICI IZ NOVOG PAZARA U OLDENBURGU

Delegacija Ekonomsko-trgovinske škole Novi Pazar vratila se iz sedmodnevne posete svojoj partnerskoj školi BSS Wechloy iz Oldenburga. Posetom učenika, nastavnika i direktora, uspešno je nastavljena relazilacija školskog partnerstva između ove dve srednje ekonomske škole, uspostavljena projetkom “Partnerstva na delu.

Tokom studijskog boravka u Oldenburgu, đaci i nastavnici su učestvovali u brojnim zajedničkim aktivnostima, časovima, izradi školskih novina, ali i individualnom, praktičnom radu u nemačkim kompanijama u kojima nemački đaci imaju praksu. Oni su takođe obišli lokalnu luku i brodogradilište Mazer Werft sa dvovekovnom tradicijom. Za novopazarsku školu je upriličen i prijem kod gradonačelinka Oldenburga, a sve;ano je potpisan i ugovor o partnerstvu dve škole.

Domaćini i gosti zajednički su ocenili ovu posetu izuzetno uspešnom i obostrano korisnom, a samo partnerstvo kao vrhunsku priliku za naučno, stručno, profesionalno i lično usavršavanje, najavivši i povratnu posetu nemačkih đaka Novom Pazaru, u oktobru 2011.

Pogledajte Galeriju

08.04.2011.
SREDNJOŠKOLCI IZ SMEDEREVA PUTUJU U MANHAJM

Učenici srednje Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva krenuće sa dvoje nastavnika i direktorom u sedmodnevnu, studijsku posetu partnerskoj ekonomskoj školi Friedrich-List-Schule, u nemačkom gradu Manhajmu, u nedelju, 10. aprila
U okviru posete, učenici će, zajedno sa svojim kolegama iz nemačke škole raditi na zajedničkim školskim projektima, upoznati se sa nemackim obrazovnim sistemom, posetiti kompaniju BASF, ali i turistički obići luku u Manhajmu i grad i univerzitet u Hajdelbergu.

Pogledajte Galeriju

01.04.2011.
UČenici iz Ettlingena posetili Kikindu i Beograd

Učenici Ekonomske škole iz Ettlingena boravili su u sedmodnevnoj poseti učenicima iz Kikinde od 26. do 31. marta. Đaci su se družili, zajednički prisustvovali časovima, obilazili Kikindu i njene znamenitosti. U Skupštini opštine Kikinda i u preduzeću LIRA priređeni su prijemi u njihovu čast. U utorak, 29. marta su posetili Beograd gde su u Narodnoj banci Srbije prisustvovali predavanju, ali i prezentaciji u Muzeju narodne banke i beogradskoj berzi. Mladi Nemci su upoznati sa istorijatom nastanka i štampanja novca na ovim prostorima od Rimljana do danas. Domaćini su im omogućili da sami iskuju svoje novčanice na posebnoj presi što je kod mladih izazvalo oduševljenje.

Ovo je uzvratna poseta partnerskoj školi učenika iz Nemačke, nakon što su madi Kikinđani proveli nedelju dana u Nemačkoj u decembru prošle godine.

Pogledajte Galeriju

01.03.2011.
SVE VIŠE NOVIH PARTNERSTAVA

U okviru školskih partnerstava uspostavljnih u okviru programa “Partnerstvo na delu” u toku su pripreme za realizaciju šest poseta ekonomskih srednjih škola iz Srbije partnerskim školama u Nemačkoj koje će se održati tokom ovog polugodišta tekuće školske godine. Škole iz Novog Pazara, Novog Sada, Vršca, Vranja i Smedereva su samo neke od onih čiji će učenici zahvaljujući ovom programu boraviti u nemačkim gradovima tokom naredna dva meseca.
Prvi od njih, učenici srednje škole “Svetozar Miletić” iz Novog Sada, koji polaze na put 18. marta, boraviće sa svojim profesorima i direktorom u sedmodnevnoj poseti partnerskoj školi u Vildeshauzenu. Učenici će, između ostalog, imati priliku da predstave svoju zemlju, grad i školu, upoznaju đake svoje partnerske škole i njen obrazovni sistem, kao i da obiđu kompanije u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu.
Škola iz Novog Sada jedna je od ukupno 20 koje su na javnom konkursu odabrane za učešće u programu „Partnerstvo na delu“. Program pomaže srednjim školama u Srbiji u pronalaženju odgovarajuće partnerske škole u Nemačkoj i sufinansiranju inicijalnog sedmodnevnog putovanja u Nemačku. Program podržava 24 đaka i 2 nastavnika po školi, kao i direktora škole, da posete Nemačku. Učenici i nastavnici iz nemačkih srednjih škola će takođe posetiti Srbiju kao deo programa.

14.01.2011.
U ARILJE STIŽU GOSTI IZ VAJDENA

U ponedeljak, 24. januara, u Srbiju dolaze predstavnici nemačke škole “Europa-Berufsschule“ iz Vajdena, koja je uspostavila partnerstvo sa srednjom školom „Sveti Ahilije“ iz Arilja. Oni će dva dana boraviti u Arilju, gde će upoznati školu i učenike, kao i okolinu. Predstavnici dveju škola će, tom prilikom, dogovoriti dalje korake partnerske saradnje, kao i prvu posetu učenika iz Srbije svojim vršnjacima u Vajdenu.

16.12.2010.
Utisci iz Etlingena

Učenici ispred muzeja Mercedesa –
Nataša u prvom redu, četvrta s desna

Pred put u Nemačku, Etlingen i okolne gradove na internetu sam upoznala u slici i reči. Etlingen je smešten na jugozapadu Nemačke, u podnožju Švarcvalda. U njemu su prelepe građevine: muzeji, hoteli, katedrale... U meni je rasla čežnja da provirim u zemlju Getea, Šilera, Betovena...
U organizaciji projekta “Partnerstvo na delu” nas osamnaestoro učenika Ekonomsko- trgovinske škole iz Kikinde sa svoja tri profesora smo iz autobusa kročili u suncem okupan Etlingen, 28. novembra ove godine. Dočekao nas je u svečanoj belini. Sunčeva svetlost se prosipala po snežnim krovovima kuća. U samom centru , stari deo grada , oaza mira bez saobraćaja. Ukras grada, reka Alba i mostići na njoj se savršeno uklapaju u ambijent, podsećajući da vreme teče. Kamenom nepravilnog oblika popločane ulice deluju egzotično. Šetnja u štiklama je nepoželjna. Pabovi, Christmas Market, dvorac, crkva su uklopljeni u skladnu arhitektonsku celinu.Građeni su u gotskom stilu, a preovlađuju bež, braon, terakot boje. Prozori visoki, uski, deluju elegantno. Stil pripada prošlosti, ali upada u oči da je sve adaptirano, uredno, drvenarija nova, grad okićen božićnim ukrasima. Plafon katoličke crkve u Etlingenu je mesto na kojem su se našle mnogobrojne neobične slike. U novom delu grada su moderne građevine, živ saobraćaj.Stare građevine brižljivo čuvane, odolevaju prolaznosti dočaravajući lepotu doba kada su nastale, kada se živelo sporije, kada se Nemac ne beše još upustio u besomučnu trku s vremenom.
Ivana, moja ljubazna domaćica i njena porodica, su mi omogucili prijatan boravak u ovom živopisnom gradu nedelju dana. Približila mi je školu koju pohađa i u kojoj smo prisustvovali nastavi, svoju porodicu, svoje prijatelje, sugrađane...
Grad naseljava oko 30.000 stanovnika. Pored Nemaca u njemu žive Turci i razni slovenski narodi među kojima je dosta Srba. U celoj pokrajini Baden-Virtemberg živi oko 130.000 Srba.
U neposrednoj blizini Etlingena je živahan grad novijeg datuma, Karlsrue. U centru grada je tržni centar koji ima bogatu ponudu.
Sa nemačkim prijateljima proveli smo veče kuglajući se, sporazumevajući se na nemačkom i engleskom jeziku.
Nemci su uredni, rezervisani, ozbiljni, poštuju pravila... U njihovoj školi smo prikazali sebe i svoj narod pesmom, folklorom, svirkom na gitari. Domaćini su bili prijatno iznenađeni.
Posle dva sata vožnje autobusom, doputovali smo u Frajburg, na sajam. Na štandovima su predstavljena virtuelna preduzeća. Na zanimljiv način smo unapredili svoje praktične veštine iz oblasti komercijale ( uređenje štanda, propaganda, kupovina, prodaja...).
Mercedesov muzej u Štutgartu i Mercedesov pogon u Rastattu smo posetili sa mnogo radoznalosti i očekivanja. Osmospratna zgrada muzeja je veoma moderno uređena i dizajnirana, opremljena savremenim mehanizmima. Istorija Mercedesa je prikazana od nastanka do danas. Pomoću audio uređaja-vodiča kojima smo opremljeni na ulazu u Muzej dobijali smo informacije o eksponatu kojem bismo se približili. Svojom lepotom i raznolikošću su me fascinirali fantastično dizajnirani eksponati kao i čitava zamisao i način funkcionisanja muzeja. Muzej brižljivo čuva da bi nesebično pokazivao tehnička dostignuća i umetničke dosege lucidnog ljudskog uma.
U Mercedesovom pogonu smo videli proces proizvodnje automobila, od proizvodnje delova do finalnog proizvoda, do kojeg se stiže angažovanjem mnogobrojnih robota.

Generalni srpski konzulat i pravoslavna crkva u Štutgartu su međusobno udaljeni 5 minuta laganog hoda.
Srpski konzul i vicekonzul su našu grupu srdačno primili upoznavši nas sa nadležnošću i delokrugom rada konzulata, i približili nam život naših ljudi u Nemačkoj.
Od pravoslavnog sveštenika smo saznali da naši ljudi u dijaspori ne dolaze u crkvu samo da se pomole i ispovede već i radi venčanja, krštenja...Verujem da ih crkva zbližava, povezuje i nadahnjuje.
U Strazburu, u Francuskoj, provedosmo prijatno popodne. Katedrala, staze popločane kamenom, Christmas market, božićna atmosfera, previsoke cene i parlament EU su mi ličili na bajku.
Na oproštajnoj zabavi, u disko klubu vladala je opuštenija atmosfera. Širila se pozitivna energija uz muziku i igru. Upoznali smo mlade Nemce i jedan od njihovih načina zabavljanja.
Kada u martu 2011.godine Ivana bude moja gošća, pokazaću joj naš način života, svoju porodicu, upoznaću je sa svojom školom i prijateljima, kulturom, načinom na koji se zabavljamo, bavimo sportom, našom kuhinjom...
Tokom posete naših prijatelja iz Etlingena, pokazaćemo im naš grad i okolinu i upoznati ih sa našom istorijom prikazanom u Narodnom muzeju , od mamuta Kike do danas. Verujem da će ih očarati lepota ravnice, mir, rodna polja, staništa ptica, stari deo grada, gradski trg... Reći ćemo im da je naš grad svetsko stanište sova ušara, a zna se da su sove simbol mudrosti. I mi imamo Lazu Kostića, Vuka, Dučića kao i savremenike koji su za ponos. I mi imamo reke, jezera, dvorce, i mi imamo šta da ponudimo na tržištu za džep, kao dobri komercijalisti, ali i za dušu...
Njihova pravila, pravila... i naša slovenska duša.
Nije uzalud rekao Gete : “Da bismo upoznali ljude nije dovoljno da oni dolaze kod nas već treba i mi da idemo k njima”.

Nataša Popović,
učenica IV3 iz Kikinde

04.12.2010.
ĐACI IZ KIKINDE STIGLI SA PUTOVANJA

Srednjoškolci iz Ekonomsko-trgovinske škole iz Kikinde vratili su se iz Etlingena, posle sedmodnevne posete svojoj partnerskoj školi iz Nemačke u okviru projekta „Partnerstvo na delu“. Đaci su bili smešteni u porodicama sa svojim vršnjacima i kolegama iz škole „Vilhelm Ropke“. Oni su tokom boravka u Nemačkoj radili na zajedničkim projektima sa svojim vršnjacima, posetili su sajam virtuelnih preduzeća u Frajburgu, i obišli Štutgart i Karlsrue. Gradonačelnik Etlingena je za goste iz Srbije organizovao prijem u Gradskoj kući, dok je generalni konzul Srbije u Štutgartu, Petar Janković, organizovao prijem i ručak za srpske i nemačke đake.

Pogledajte Galeriju

29.11.2010.
NA PUTOVANJU I ĐACI IZ KIKINDE

Ekonomsko-trgovinska škola iz Kikinde započela je posetu svojoj partnerskoj školi iz Etlingena. Srednjoškolci će tokom boravka u Nemačkoj raditi na zajedničkim projektima sa svojim vršnjacima, posetiće sajam virtuelnih preduzeća u Frajburgu, i obići će Štutgart i Karlsrue. Učenici se u Srbiju vraćaju u subotu, 04. decembra 2010.

15.11.2010.
PARAĆIN I GORNJI MILANOVAC U POSETI PARTNERIMA IZ NEMAČKE

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Paraćinu, profila finansijski administrator i komercijalista, vratili su se sa svoje sedmodnevne posete partnerskoj školi u Kelnu, u Nemačkoj. Učenici su, između ostalog, imali priliku da predstave svoju zemlju, grad i školu, obiđu privatne kompanije u kojima njihovi nemački vršnjaci obavljaju praksu dva puta nedeljno, posete više muzeja i druge znamenitosti u Kelnu kao i da posete bivšu prestonicu Savezne Republike Nemačke, Bon. Učenici su prisustvovali ali i aktivno učestvovali na časovima, razmenjivali su iskustva sa svojim novim drugovima i na najadekvatniji način bili ambasadori svoje zemlje. Učenici i nastavnici se nadaju da su u toku njihovog kratkog boravka uspeli da ostave pozitivan utiska svojim nemačkim partnerima, kao i da će se oni u to lično uveriti na proleće, kada budu došli u povratnu posetu Paraćinu.

I učenici srednje Ekonomsko-trgovačke škole „Knjaz Miloš“ iz Gornjeg Milanovca sa dvoje nastavnika su boravili u sedmodnevnoj, studijskoj poseti partnerskoj školi Berufskolleg Kleve u gradu Geldernu od 30. oktobra do 05. novembra.U okviru posete, učenici su, zajedno sa svojim kolegama iz nemačke škole, bili na praksi u kompanijama, radili na zajedničkim školskim projektima, upoznali se sa obrazovnim sistemom, ali i obišli gradove Geldern i Keln. Utisci su takođe i više nego pozitivni.

04.11.2010.
OSAM DIREKTORA NEMAČKIH ŠKOLA U POSETI SRBIJI

Direktori osam ekonomskih škola iz Nemačke, koji su uspostavilii partnerstva sa ekonomskim školama iz Srbije proveli su pet dana, od 30. oktobra do 3. novembra, u poseti Srbiji sa ciljem da se upoznaju sa svojim partnerima i dogovore o budućoj saradnji. Tim povodom, osim turističkih obilazaka Beograda, Novog Sada i gradova iz kojih su partnerske škole, organizovan je i prijem u ambasadi Nemačke.

Pogledajte Galeriju

29.10.2010.
JOŠ DVE ŠKOLE NA PUTOVANJU

Učenici srednje Ekonomsko-trgovačke škole „Knjaz Miloš“ iz Gornjeg Milanovca krenuće sa dvoje nastavnika u sedmodnevnu, studijsku posetu partnerskoj školi Berufskolleg Kleve u grad Geldern u petak, 30. oktobra. U okviru posete, učenici će, zajedno sa svojim kolegama iz nemačke škole, biti na praksi u kompanijama, raditi na zajedničkim školskim projektima, upoznati sa obrazovnim sistemom, al i turistički obići gradove Geldern i Keln.
Učenici srednje Ekonomsko-trgovinske škole iz Paraćina učestvovaće u sličnom programu tokom studijske posetu partnerskoj školi Berufskolleg u Kelnu od 31. oktobra do 7. novembra.

27.10.2010.
ZVANIČNA POSETA PARTNERSKE ŠKOLE IZ MANHAJMA U SMEDEREVU

U Skupštini grada Smedereva je 26. oktobra potpisan Memorandum o saradnji između Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva i Ekonomske škole Franc List iz Manhajma. Na prijemu u Skupštini grada direktori ove dve škole su pozdravili učenike iz Srbije i Nemačke, i izrazili svoje zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje.Partnerstvo ove dve škole je uspostavljeno u okviru projekta „Partnerstvo n@ delu“, a trenutno je u toku prva poseta učenika iz Nemačke svojim vršnjacima u Smederevu. Učenici će u toku posete obići smederevske kompanije “Želvoz” i osiguravajuću kompaniju “Dunav osiguranje”, kao i turističke i istorijske znamenitosti grada i njegove okoline.

12.10.2010.
SrednjoŠkolci iz Sente domaĆINI VRŠNJACIMA IZ HAJDELBERGA

Učenici Ekonomske škole iz Sente ove nedelje su domaćini vršnjacima i nastavnicima partnerske škole iz Hajdelberga. Program posete, ali i veoma pozitivni utisci bili su tema konferencije za medije koja je održana juče u zgradi Opštine Senta.

Na konferenciji su govorili:

 • Aniko Širkova, predsednica Opštine Senta
 • Jožef Kabok, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje
 • Slobodan Borđoski, direktor škole, Senta
 • Ulrich Liebler, direktor partnerske škole iz Heidelberg-a, Nemačka
 • Vojislav Milošević, menadžer projekta, EPuS
 • Kristina Kantar, saradnica na projektu, GTZ kancelarija

Sagovornici su se složili da su ovakvi programi izuzetno važni za učenike i nastavnike srednjih ekonomskih škola dok su učenici iz Sente, koji su u maju bili u sedmodnevnoj poseti Nemačkoj podelili su svoje utiske o stečenom znanju, iskustvu i stručnoj praksi.

Pogledajte Galeriju

11.10.2010.
UČENICI I NASTAVNICI ŠKOLE IZ ČAČKA DOPUTOVALI U SRBIJU

Učenici i nastavnici škole iz Čačka doputovali su u Srbiju, a njihove utiske prenosi nastavnica Milica Savićević: "U Waiblingenu su đaci bili smešteni u kućama domaćina. Dva dana su bili sa domaćinima u školi, sa njima radili prezentacije upoznavanja i prisustvovali njihovima časovima. Druga dva dana naši đaci su bili na poslu u bankama, nakon čega su slobodno vreme koristili za druženje i obilazak grada. Naši učenici su izuzetno zadovoljni posetom i već sa profesorima prave planove šta je to što možemo raditi kada u martu iduće godine budemo domaćini nemačkim kolegama i saradnicima. Nadamo se da je ovo samo početak jedne uspešne medjunarodne saradnje".

Slikovitije, ostali utisci u galeriji.

28.09.2010.
SREDNJOŠKOLCI IZ ČAČKA PUTUJU U VAIBLINGEN, NEMAČKA

Učenici srednje Ekonomske škole iz Čačka, koji se školuju za bankarske službenike, i dvoje nastavnika, krenuće sa platoa ispred čačanske Gimnazije, danas u 18.30 časova u sedmodnevnu, studijsku posetu partnerskoj školi u Nemačkoj.
U okviru posete, učenici će, zajedno sa svojim kolegama iz nemačke škole, tri dana provesti na praksi u nemačkim bankama, u gradu Vaiblingenu, dok će deo posete biti posvećen radu u školi, upoznavanjem sa obrazovnim sistemom, ali i znamenitostima grada.
„Učenici su u iščekivanju da upoznaju mlade bankare u Vaiblingenu i da vide rad u njihovim kako virtuelnim, tako i pravim bankama. Svi se nadamo uspostavljanju uspešne saradnje“, pred put je izjavila Milica Savićević, profesorka ekonomske grupe predmeta.
Ekonomska škola iz Čačka jedna je od ukupno 20 koje su na javnom konkursu odabrane za učešće u programu „Partnerstvo na delu“. Program pomaže srednjim školama u Srbiji u pronalaženju odgovarajuće partnerske škole u Nemačkoj i sufinansiranju inicijalnog sedmodnevnog putovanja u Nemačku. Program će podržati 24 đaka i 2 nastavnika po školi, kao i direktora škole, da posete Nemačku. Učenici i nastavnici iz nemačkih srednjih škola će takođe posetiti Srbiju kao deo programa.

24.09.2010.
PRIPREMNI TRENING ZA SREDNJOŠKOLCE U ČAČKU

U ekonomskoj školi u Čačku održan je pripremni trening za učenike koji idu u posetu svojoj partnerskoj školi iz Vaiblingena.
Trening su održali članovi projektnog tima EpuS-a i tom prilikom razgovarali sa učenicima o putovanju, kao i kulturnim različitostima i njihovim očekivanjima. Učenici, koji se školuju za bankare, i nastavnici iz Ekonomske škole iz Čačka na sedmodnevno putovanje kreću 29. septembra, a tokom boravka biće u prilici da tri dana provedu na praksi u nemačkim bankama.

08.09.2010.
PARTNERSTVOM NA DELU KA SAVREMENOM OBRAZOVANJU

Danas je Međunarodni dan pismenosti. Podaci UNESKO-a i OEBS-a govore da je, od ukupnog broja nepismenih na svetu, 113 miliona dece. Učenici iz Srbije, prema istraživanjima, pokazuju samo enciklopedijsko i nefunkcionalno znanje.
Obrazovanje je uslov napretka društva i tiče se svih nas. Imajući u vidu negativne trendove i potrebu za poboljšanjem kvaliteta obrazovanja, Institut za održive zajednice i Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GTZ, a uz zajedničku, finansijsku podršku američke i nemačke vlade, pokrenuli su novi program namenjen učenicima srednjih ekonomskih škola u Srbiji „Partnerstvo na delu“. Program ima za cilj uspostavljanje dugoročnog partnerstva između nemačkih i srpskih ekonomskih srednjih škola, razmenu znanja, iskustva, savremenih metoda obrazovanja kao i poboljšanje mobilnosti mladih.
Zahvaljujući ovom programu, 30 srednjih ekonomskih škola iz Srbije, izabranih na javnom konkursu, pronašlo je odgovarajuće partnerske škole u Nemačkoj. Do sada je 6 škola iz Srbije već bilo u poseti svojim partnerima u Nemačkoj u čemu je učestvovalo 250 učenika i skoro 30 nastavnika.
Za početak nove školske godine, planirana su nova putovanja. Početkom oktobra, učenici i nastavnici iz Bečeja, Pirota, Šapca i Bujanovca putovaće u posetu svojim partnerskim školama, dok će, takođe u oktobru, učenicima iz Sente, Sombora i Sopota doći učenici i nastavnici iz 3 nemačke ekonomske škole.
Veća mobilnost nastavnog osoblja olakšava učenje od kolega iz drugih zemalja i stvara priliku za zajednički rad u razvoju novih nastavnih metoda i pristupa. Ovaj program pomaže da se uspostave dugoročni odnosi između srednjih škola u Srbiji i Nemačkoj, da se podstakne umrežavanje evropskih obrazovnih institucija i, konačno, da se doprinese ubrzanju evropskih integracija Srbije. Takođe će ohrabriti kontinuiranu reformu srpskog obrazovnog sistema.

25.05.2010.
UČENICI ŠKOLE IZ KULE SE PRIPREMAJU ZA PUTOVANJE

Tim EpuS-a će 15. juna održati pripremni, interkulturalni trening za učenike srednje škole iz Kule koji će 24. juna krenuti u posetu svojoj partnerskoj školi u Gopingenu odakle se vraćaju 3. jula.

25.05.2010.
ŠKOLE IZ SOPOTA, POŽAREVCA I KRUŠEVCA POSETILE PARTNERSKE ŠKOLE

Učenici, direktori i nastavnici škola iz Sopota, Požarevca i Kruševca posetili su svoje partnerske škole.
Ekonomsko-trgovinska škola Sopot je posetila partnersku školu Kaufmännishe Schule, Künzelsau, u periodu od 25.04. do 01.05.2010. Kaufmännishe Schule Künzelsau je stručna škola sa „Full-time“ obrazovnim profilima, ali školuje i učenike u profilima dualnog sistema.
U toku svoje posete učenici su sa svojim vršnjacima ucestvovali u multikulturalnim radionicama, gde su predstavili svoje zemlje, običaje i tradiciju. Takođe, naši učenici su se detaljno upoznali sa nemačkim sistemom obrazovanja, kroz prezentaciju i prisustvo časovima. Poseta kompanijama RECA, STAHL i SWG, kao i kompaniji i muzeju WURTH su bili deo programa. Učenici su obišli i muzej fabrike Mercedes, koja je ostavila poseban utisak na njih.
Pored obrazovnih aktivnosti, jedan deo programa je bio posvećen obilascima, tako da su srednjoškoci iz Sopota obišli i Schwäbisch Hall, Štutgard ; a imali su i prijeme u Pokrajnskom veću Baden-Virtenberga, kao i prijem u konzulatu Srbije u Štutgartu.
Poseta Ekonomsko – trgovinske škole iz Požerevca partnerskoj školi u Singenu realizovana u periodu od 24. aprila do 1. maja 2010. Učenici oglednog profila komercijalista su, u pratnji direktora i odeljenskog starešine, posetili učenike srednje stručne škole Robert Gerwig u Singenu.
Prepodnevni sadržaj posete svakodnevno se odvijao u prostorijama škole. Razmenjujući informacije o svojim školama i načinu života van škole stekli su obostrano dragoceno iskustvo. Imali su programom predvidjen i zajednički rad u birou, koji je takodje rezultirao uspešnom saradnjom.
Posle aktivnosti u školi, svakodnevno su organizovane zajedničke posete i aktivnosti nemačkih i srpskih učenika. Učenici su imali prijem kod gradonačelnika Singena , kao i niz izleta i poseta znamenitostima u okolini. Posetili su Vulkan i tvrdjavu pored grada Singena, kao i grad Konstanz. Jedan od najlepših izleta je odlazak na vodopade Rheinfall u Švajcarskoj. U svim posetama i izletima zajedno su učestvovali i nemački i srpski učenici, što je doprinelo njihovom zbližavanju i upoznavanju načina života nemačkih učenika van škole.
Učenici i profesori Ekonomske škole iz Kruševca su posetili stručnu komercijalnu školu u Noisu (Neuss) u periodu od 02.05 do 09. 05.
U toku svoje posete, učenici su učestvovali na časovima nemačke škole, realizovali zajedničke aktivnosti u okviru škole, i imali prezentacije svojih gradova i država. Takođe, realizovani su brojni izleti: učenici su posetili Dizeldorf, Keln, Ahen. U poseti kompaniji sigurnosnih sistema "Zulow", dočekao ih je vlasnik i pokazao im fabrički kompleks. Gradonačelnik distrikta Noisa, gospodin H.J. Petrauschke je priredio prijem za učenike iz Srbije i njihove domaćine.

11.05.2010.
PRIPREMNI TRENING ZA SREDNJOŠKOLCE U SENTI

U Ekonomskoj-trgovinskoj školi u Senti održan je pripremni trening za učenike koji idu u posetu svojoj partnerskoj školi iz Hajdelberga.
Trening su održali članovi projektnog tima EpuS-a i tom prilikom razgovarali sa učenicima o putovanju, kao i kulturnim različitostima i njihovim očekivanjima. Ekonomska škola iz Sente je prva od škola odabranih na konkursu „Partnerstvo na delu“ koja će realizovati sedmodnevnu posetu partnerskoj školi počev od 16. maja.

12.04.2010.
ŠKOLE IZ POŽAREVCA I SOPOTA SE PRIPREMAJU ZA PUT

Odabrani učenici srednjih škola iz Požarevca i Sopota otputovaće u Nemačku gde će provesti sedam dana u svojim partnerskim školama. U sklopu pripremnih, interkulturalnih treninga, tim Evropskog pokreta u Srbiji upoznao je đake sa gradovima i školama koji će ih ugostiti, očekivanim aktivnostima i životom u Nemačkoj.

31.03.2010.
DIREKTORI NEMAČKIH ŠKOLA U POSETI SRBIJI

Direktori srednjih ekonomskih škola, koje su u okviru projekta Partnerstvo na delu uspostavile partnerstva sa školama u Srbiji, nalaze se u poseti našoj državi. Tim povodom, NJ. E. Volfram Mas, ambasador SR Nemačke, priredio je prijem u njihovu čast.
Povod njihovog boravka jeste uspostavljanje školskih partnerstva sa srednjim ekonomskim školama iz Srbije. Prijemu je, osim domaćina iz Ambasade SR Nemačke i predstavnika nemačkih škola, prisustvovala i Merilin Šmit, zamenica šefa misije USAID u Beogradu, koji je preko Instituta za održive zajednice podržao ovaj projekat.
„Ovaj projekat pruža priliku da se đaci i njihovi nastavnici upoznaju sa načinom rada u sistemu obrazovanja u Nemačkoj. Na ovaj način želimo da pomognemo mladima iz Srbije da prošire vidike, razbiju predrasude o Nemačkoj, ali i da mladi i nastavnici iz Nemačke uvide dobrotu i gostoprimljivost građana Srbije, u šta su se, verujem, nastavnici tokom ova dva dana već uverili“, rekao je Volfram Mas, amasador Nemačke u Beogradu.
Direktori škola iz Nemačke su, tokom prethodna dva dana, obišli svoje partnerske škole u 10 gradova Srbije (Sopot, Bujanovac, Kikinda, Sombor, Smederevo, Subotica, Čačak, Pirot, Šabac, Senta), upoznali se sa budućim saradnicima, i utvrdili plan studijskih poseta srednjoškolaca iz Srbije Nemačkoj. S obzirom na to da je većina ovih direktora prvi put u poseti Srbiji, za njih je tokom prošlog vikenda organizovan obilazak Beograda, Novog Sada, Fruške gore i Sremskih Karlovaca.

10.03.2010.
NOVI PRIRUČNIK - "KAKO USPOSTAVITI ŠKOLSKA PARTNERSTVA"

Priručnik Kako uspostaviti školska partnerstva namenjen je rukovodstvu škole i rezultat je istraživanja o istorijatu školskih partnerstava i analize dostupnih evropskih modela. Priručnik na najjednostavniji način ukazuje na korake koje bi svaka škola, zainteresovana za ovaj vid saradnjem trebalo da preduzme ali i definiše vid studijskog putovanja u okviru kog su primarno naglašeni edukativni ciljevi i povezivanje škola. Objavljivanje Priručnika omogućila je Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) - projekat reforme srednjeg stručnog obrazovanja. Priručnik možete preuzeti ovde.

09.03.2010.
ZAVRŠENA DRUGA FAZA KONKURSA ZA ŠKOLSKA PARTNERSTVA

Odabirom 20 škola, u okviru programa Partnerstvo na delu, završena je druga faza konkursa.
Žiri je, nakon intervjua sa predstavnicima škola održanih 4, 5. i 6. marta 2010 u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji, imao veoma težak zadatak da odabere dvadeset škola koje će stupiti u program izgradnje partnerstava sa Ekonomskim školama iz Nemačke. Članovi Žirija bili su predstavnici ustanova i organizacija koje učestvuju u sprovođenju projekta Partnerstvo na delu: Ministarstvo prosvete RS, Evropski pokret u Srbiji, Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ/VET, USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Spisak dvadeset odabranih škola možete pogledati ovde.
Svima srdačno zahvaljujemo na učešću na konkursu i uloženom trudu, odabranim školama čestitamo.

03.03.2010.
PRVO PUTOVANJE U OKVIRU PROJEKTA PARTNERSTVO NA DELU

U okviru projekta Partnerstvo na delu, direktor, učenici i đaci Ekonomske škole iz Subotice krenuće u sedmodnevnu posetu kolegama u Nemačkoj u ponedeljak 8. marta. Partnerstvo su ovom prilikom uspostavile Ekonomska škola iz Subotice i Walter - Eucken Schule iz Karlsruea.
Ovo će biti prvo putovanje učenika i nastavnika u okviru ovog programa posle pilot putovanja koje je sprovela Administrativno-birotehnička škola iz Niša.
Trenutno je 12 škola iz Srbije i isti broj iz Nemačke uspostavilo partnerstva i u saradnji sa GTZ-om i EpuS-om pripremaju rasporede i programe putovanja. Takođe, već uveliko razmišljaju i o pripremi povratne posete učenika i nastavnika iz Nemačke Srbiji.

23.02.2010.
ZAVRŠENA PRVA FAZA KONKURSA ZA ŠKOLSKA PARTNERSTVA

Odabirom 25 škola, u okviru programa Partnerstvo na delu, završena je prva faza konkursa.
Žiri je, razmatrajući predloge pristigle na konkurs do 2. februara 2010. godine, izabrao na osnovu prethodno utvrđenih konkursnih kriterijuma 25 škola sa ekonomskim profilima, koje ulaze u uži izbor. Izbor škola rešili su predstavnici ustanova i organizacija koje učestvuju u sprovođenju projekta Partnerstvo na delu: Ministarstvo prosvete RS, Evropski pokret u Srbiji, Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ/VET, USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Spisak škola koje su ušle u uži krug i ostale detalje o programu možete pogledati ovde. U narednoj fazi, predstavnici izabranih škola biće pozvani na intervju, koji će takođe voditi organizatori projekta.
Inače, na konkurs su mogle da se prijave sve ekonomske škole sa teritorije Republike Srbije u nameri da uspostave partnerstvo sa školama u Nemačkoj.
U okviru ovog programa, više od 500 učenika i 60 nastavnika iz Srbije, dobiće priliku da se upoznaju sa obrazovnim sistemom u državi članici Evropske unije, ali i priliku za sedmodnevno druženje sa svojim vršnjacima u Nemačkoj.
Deset srednjih škola iz Srbije već je uspostavilo saradnju sa srednjim ekonomskim školama iz Nemačke, dok je za 20 škola konkurs bio otvoren do 2. februara 2010. godine.

03.02.2010.
ZATVOREN KONKURS

U utorak, 2. februara je zatvoren konkurs "Partnerstvo na delu". Od velikog broja pristiglih prijava srednjih ekonomskih škola iz Srbije, Žiri će u narednom periodu izabrati 20 škola koje će ući u program uspostavljanja partnerstava sa školama iz Nemačke. Početak putovanja je planiran za maj 2010.

23.12.2009.
PREDSTAVLJENI DETALJI KONKURSA U ŠEST GRADOVA SRBIJE

Konkurs i projekat "Partnerstvo na delu" predstavljeni su u periodu od 15. do 23. decembra 2009. u šest gradova Srbije: u Valjevu, Zaječaru, Zrenjaninu, Nišu, Novom Pazaru i Kragujevcu. Promocijama su prisustvovali predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji i direktori srednjih ekonomskih škola iz tih područja.

Novi Sad, 14.12.2009.
PREDSTAVLJENI DETALJI KONKURSA U NOVOM SADU

Program Partnerstvo na delu i konkurs u okviru istog programa koji je otvoren do 2. februara 2010. godine, a koji je pokrenuo Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju GTZ, predstavljen je na konferenciji u Media centru u Novom Sadu. Na skupu su govorili Vojislav Milošević, menadžer projekta i Srđan Vezmar, predstavnik Lokalnog veća EpuS- a u Novom Sadu.

Konkurs je namenjen svim srednjim ekonomskim školama iz Srbije koje žele da uspostave partnerstvo sa školama u Nemačkoj. Zahvaljujući ovom programu, biće izabrano 20 najboljih srednjih ekonomskih škola, a više od 500 učenika iz Srbije dobiće priliku za sedmodnevnu posetu svojim vršnjacima u Nemačkoj.

„Na ovaj način će učenici biti u prilici da se upoznaju se jednom od zemalja Evropske unije, njihovim vršnjacima iz te države, kao i njihovim načinom rada u školama. S druge strane, nastavnici će moći da se upoznaju sa metodologijom rada kolega u Nemačkoj i na taj način uključe u savremeni obrazovni sistem“, rakao je Vojislav Milošević.

Na konferenciji su bili prisutni i direktori srednjih ekonomskih škola sa teritorije Vojvodine.

11.12.2009.
OtpoČela promocija projekta i sastanci sa predstavnicima srednjih ekonomskih Škola u Srbiji

14. decembar 2009.

Novi Sad - Media centar Vojvodine - 12h

15. decembar 2009.

Valjevo - Amfiteatar ekonomske škole - 12h

16. decembar 2009.

Zaječar - Mala sala Zaječarskog okruga - 14h

18. decembar 2009.

Zrenjanin - EPuS – LV Zrenjanin (sala) - 12h

21. decembar 2009.

Niš - Zgrada Niskog okruga - 13h

22. decembar 2009.

Novi Pazar - Multimedijalni centar - 13h

23. decembar 2009.

Kragujevac - Skupština grada, sala 105 - 11h

01.12.2009
Promocija projekta i raspisivanje konkursa za srednje ekonomske Škole Srbiji

U sredu, 2. decembra 2009, u Prvoj ekonomskoj školi (Cetinjska 5-7) sa početkom u 14 časova biće održana konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen novi program za srednje ekonomske škole Srbije „Partnerstvo n@ delu“.

Prisutnima će se kratkim izlaganjima obratiti:

 • Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole
 • Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete
 • NJ. E. Wolfram Maas, ambasador SR Nemačke
 • NJ. E. Dženifer Braš, zamenica šefa misije ambasade SAD
 • Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji

Na konferenciji će biti prisutni učenici Administrativno - birotehničke škole iz Niša koji su boravili u Nemačkoj nakon što je njihova škola uspostavila partnerstvo sa  školom Ludvig Erhard iz Forchajma.   

Program će podržati 30 srednjih ekonomskih škola iz Srbije da organizuju sedmodnevne posete partnerskim školama u Nemačkoj za po 25 učenika, 2 nastavnika i direktora škole. Trideset škola iz Nemačke će, takođe, posetiti škole u Srbiji. Deset ekonomskih škola je već uspostavilo partnerstva sa školama u Nemačkoj, dok se konkurs raspisuje za 20 ekonomskih škola.

 

 
O projektu
Konkurs
Školska partnerstva
Galerija
Kontakt
 
 
 
design by Igor Sergej Sandić www.issstudiodesign.com